ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

Синхронното плуване има 4 различни възрастови групи и те са:

Деца

до 12 годишни

Девойки младша

13-15 годишни

Девойки старша

15-18 годишни

Жени

над 18 години

ПРАВИЛА И ФИГУРИ

Официалните правила на Международната федерация по плуване и фигурите по синхронно плуване, можете да видите тук.

ДИСЦИПЛИНИ

От 2015г. на Световно първенство в синхронното плуване се раздават 9 комплекта медали в следните дисциплини:

Техническа програма соло

Техническа програма дует

Техническа програма микс дует

Техническа програма ансамбъл

Волна програма - соло

Волна програма - дует

Волна програма - микс дует

Волна програма - ансамбъл

Комбинирана програма


Между регламентите на Световни и Европейски първенства в момента има разлика. На Европейски първенства все още няма участие на микс дуети и комплектите медали са само по един за съотвена дисциплина:

Соло

Дует

Ансамбъл

Комбинирана програма


Не се дават отделни медали за техническа и волна.
Олимпийската програма в синхронното плуване включва само две дисциплини:

Дует

Ансамбъл

ИСТОРИЯ НА СИНХРОННОТО ПЛУВАНЕ

Синхронното плуване, такова каквото ние го познаваме, е започнало от филмите – през 40те години на миналия век. Естер Уилямс, която е американска актриса и плувкиня играе във филма „Bathing Beauties”, в този филм има невероятна сцена със синхронно плуване. Нейното представяне запознава публиката със спорта. Почти 20 години по-късно, отборът на САЩ прави демонстративно изпълнение на Олимпийските игри в Рим.
През 1958г. се провежда Първото Европейско първенство по синхронно плуване, а чак през 1973г. и Първото Световно първенство.
Синхронното плуване става Олимпийски спорт през 1984г. с дисциплините соло и дует. Странно е, че макар и женски спорт за първи път синхронното плуване е представен от мъже през 1891г. в Берлин само мъже са имали право на участие.
Днес официално и мъжете са част от спорта през 2015г. на Световното първенство в Казан за първи път бяха представени mix дуетите. Развитието на тази дисциплина тепърва предстои, но е факт, че в Казан станахме свидели на едно великолепно представление.

СИНХРОННО ПЛУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Спортът в България има над 30 годишна история. Предпоставка за развитието му дава домакинството на България на Европейското първенство по плувни спортове през 1985. Това е и първата голяма международна изява за българските състезателки. Първият отбор се формира в столичния клуб „Академик” негов основател и треньор е Бистра Димитрова, а състезателките- бивши състезателки по плуване. Тяхната блестяща плувна подготовка им помага много за придобиване на специфичните умения в синхроото плуване. Първа Републиканска шампионка на България става Ирина Димитрова, многократна шампионка по плуване, а в последствие и в синхронното плуване.
Бистра Димитрова е и първият национален треньор по синхронно плуване. Едни от първите и състезателки са Ирина Димитрова, Елина Шайлекова, Албена Младенова, Милена Карашева всички до една познати на любителите на синхронното плуване като най-добрите треньори в спорта ни.